Új koncepció –  a jövő fűtése

 

concept_en

Az elmúlt évtizedek gyökeresen megváltoztatták a fűtési rendszerekkel kapcsolatos elvárásokat és igényeket. Az épületekre vonatkozó szigorodó előírások és szabványok a technológia folyamatos változását, fejlődését vonják maguk után. Az innováció a fűtéstechnikában is a jövőbeni fenntarthatóság érdekében zajlik, a minél kisebb energiafelhasználás kisebb költségekkel, kisebb környezet terheléssel jár. Napjainkra előtérbe kerültek olyan – korábban másodlagos – szempontok, mint az energiafogyasztás, környezetvédelem, megújuló energiák alkalmazása. A korábbi nagy teljesítményű fűtőberendezéseket fokozatosan felváltják az alacsony energiafelhasználású, komfortos és környezetbarát  technológiák.

Az 2010/31/EU európai irányelv, közismert nevén az „EPBD Recast” előírja, hogy nemzeti stratégiát kell kidolgozni a „közel nulla” energiaigényű épületek építésének ösztönzésére. 2020. december 31. után az EU tagállamokban csak közel nulla energiaigényű új épületek, illetve 2018. december 31. után már csak közel nulla energiaigényű állami tulajdonú közhasználatú épületek építhetők majd.

A napelemes  fűtési rendszerek tökéletesen igazodnak ezen irányelvekhez, továbbá nagy előnye , hogy a fűtési energiaszükséglet egy része vagy egésze helyben megtermelhető. Ezzel csökken az energiafüggőség, a megtérülési idő után pedig gyakorlatilag ingyen termeli a villamos energiát a rendszer.

Prágai Műszaki Egyetem (UCEEB) a Cseh Környezetvédelmi és az Energia Szabályozó Hivatal felkérésére 2014 -ben elkészített tanulmány szerint az alacsony hőveszteségű épületek esetén az sugárzó elektromos decentralizált rendszerek 20-25% -kal hatékonyabbak, mint a meleg vizes fűtőrendszerek, köszönhetően a direkt ( közvetítő anyag nélküli ) hőleadásnak.

Az elmúlt két évben elvégzett kiterjedt kísérletekben vizes illetve sugárzó (infravörös ) fűtőrendszerek hatékonyságát vizsgálták tetőre szerelt fotovoltaikus (áramtermelő) rendszer együttes alkalmazásával , melynek során egyértelműen igazolták a sugárzó fűtések létjogosultságát. A konvekciós fűtések (melyek a vizet használják közvetítő közegként) nagy tehetetlenségével szemben az elektromos sugárzó fűtések pontos és egyenletes   hőleadást biztosítanak, mindezt alacsonyabb üzemköltségek mellett.

Az infrafűtés napelemekkel kombinálva a tudomány mai állása szerint az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabban üzemeltethető, egyszerűen telepíthető fűtési megoldás, amely 100%-ban tiszta, megújuló energiaforrást használ.

Az infrapanel oldalfalon vagy mennyezeti síkon elhelyezve, a teljes komfortzónát melegíti, kellemes a valós hőfoknál magasabb hőérzetet kialakítva. A hősugárzás minden tárgyban, testben elnyelődik és mivel zárt téren belül a hőmérséklet kiegyenlítődés folyamatos így azok egyenletesen sugározzák vissza a bevitt hőt. Eközben a sugárzó hő számos élettanilag kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre.napelem

Új építésű családi házaknál az infra fűtés – kombinálva a megújuló energiát használó napelemmel kitűnő alternatívája a gázfűtésnek. Az elmúlt időszakban a napelem árak jelentősen csökkentek , viszont hatásfokuk nőtt. Az infrafűtés beruházási költsége alacsonyabb, mint a gázos konvekciós rendszeré, így a szolár panelek átlagos 10 éves megtérülési ideje 5-6 évre redukálható!

A nyári időszakban termelt többlet villamos energiát az áramszolgáltató hálózatába betáplálva a   téli fűtési időszakban visszavételezhetjük. A szaldós elszámolás lényege, hogy a betáplált és az elfogyasztott villamos energia különbözetéért kell csak fizetnünk.

Jól megtervezett rendszerek esetén ez a szám a nullához közelítő.

Kiváló éghajlati feltételek adottak ahhoz, hogy a fűtés – esetleg a háztartásunk további – áram igényét napelemes rendszer segítségével termeljük meg a következő 30 évben.

Infrapanel webáruház